A programozás lányoknak való?!

A digitális írástudás jelentőségét felismerve számos külföldi országban az általános iskola megkezdésétől a tananyag része a programozás. Angliában 2014-től minden kisiskolás (4-5 éves) gyerek játékos módszerekkel lát neki algoritmikus feladatok megoldásának. Az Egyesült Államokban közéleti személyiségek, és politikusok hirdetik a ’Kódolás órája’ rendezvényen a programozás ismeretének fontosságát. Vajon miért indult el ez a folyamat? Felismerték, hogy a mai modern világban, a technológiai innovációk és az automatizáció gyors üteme miatt a programozás egyre fontosabbá válik. Nagy valószínűséggel a  jövő generáció mindennapjaiban ugyanúgy jelen lesz a programozás, mint jelenleg az írás. Infokommunikációs társadalmunkban fontos szempont, hogy a mindennapjainkat behálózó eszközöknek ne csak  felhasználói legyünk, hanem magabiztosan igazodjunk el a digitális térben, és aktívan részt vegyünk a virtuális világ kialakításában is.

A programozás manapság sokaknak különleges, nehezen értelmezhető, bonyolult világnak tűnik, pedig nem az. Amennyiben gyermekkorban megismerik ennek a világnak az alapjait, akkor könnyedén fognak eligazodni benne. Szerencsére már sok olyan programot dolgoztak ki, ami  4-5 éves kortól bevezetheti a gyerekeket a kódolás világába. Az alap ismeretek bemutatására sikerült olyan játékos programokat, appokat kifejleszteniük amivel bármelyik gyerek belekóstolhat a programozás világába!

Mindezekkel a gyakorlatokkal, ismeretekkel sok más -nem az informatikai ismeretekhez kapcsolódó- képességük is fejlődik! 

Logikus gondolkodás és problémamegoldó képesség:
A programozás során a diákok megtanulnak logikusan gondolkodni és problémákat megoldani. Ezen készségek fejlesztése nem csak az informatikában hasznos, hanem az élet minden területén hasznos lehet.

Kreativitás:
A programozás lehetővé teszi a diákok számára, hogy kreatívak legyenek és megoldást találjanak a problémákra. Ez a kreativitás és innováció megfelelő képességeinek fejlesztéséhez vezet, amelyek nélkülözhetetlenek a későbbi életükben.

Matematikai képességek:
Számlálás , számfogalom, sorrendiség mindezek fontos részei a programozási feladatoknak. Ezeket gyakorolva ügyesebbek lehetnek az iskolai tanulmányaik során, illetve könnyebben vehetik az iskola kezdés nehézségeit. 

Csapatmunka és kommunikációs készségek:
A programozás tanulása során a diákoknak lehetőségük van együtt dolgozni másokkal, hogy megoldják az adott problémákat. Ez lehetővé teszi a csapatmunka és a kommunikációs készségek fejlesztését, amelyek fontosak a sikeres élet számos területén.

A gyerekek számára a programozás tanulása kihívást jelenthet, de ha támogatjuk őket, akkor egy olyan készséget sajátíthatnak el, amelyet  az egész életük során használni tudnak Az oktatásnak lehetőséget kell adnia a diákoknak, hogy felfedezhessék az informatikai szektorban rejlő lehetőségeket, és felkészüljenek a jövőbeli kihívásokra.

Összességében kijelenthetjük, hogy a programozás  nem csak az iskolában, majd a későbbiekben a munkaerőpiacon lehet hasznos, hanem az élet minden területén segítséget nyújt a problémák megoldásában, és a hatékony gondolkodásban.

Back to top