Miért jó,ha minél hamarabb barátkozik meg az informatika világával a gyermek?

Hát persze! Valójában a nők uralták a számítástechnikai és programozási ipart egészen a 20. század végéig (olvass el mindent a híres informatikus nőkről). Ami az elmúlt 50 évben történt, az egy másik  történet. De a helyzet az, hogy olyan időket élünk, amikor a lányok drasztikusan alulreprezentáltak társadalmunk egyik leggyorsabban növekvő és legbefolyásosabb területén.

Mivel a kódolás egyszerűen a logika nyelve,  mindegy melyik nemhez tartozik aki próbálkozik vele, bárki jó lehet benne. Az egyetlen dolog, amivel manapság visszatartjuk a lányokat, az a (viszonylag új) sztereotípia, miszerint „a programozás nem lányoknak való”. Ha valaki azt hiszi, hogy valamiért nem fog neki tetszeni, valószínű, hogy nem ez lesz a véleménye ha kipróbálja. Változtassuk meg ezt a hamis sztereotípiát! Hajrá lányok!

Mint minden nyelvre a programozásra is igaz, hogy minél hamarabb kezdjük el, annál könnyebb lesz megtanulni! Már 4-5 éves kortól találhatunk olyan programozást tanító oldalakat, amelyek lehetővé teszik a gyakorlást. Sőt vannak kifejezetten lányoknak kifejlesztett honlapok . Például:Girls Who Code, Black Girls Code, Coding Girls, Django Girls. 

Egy -egy ilyen oldalon könnyedén ki lehet próbálni, hogy milyen egyszerűek a kódolás alapjai. Ezek után az iskolában már ismerősek lesznek az informatikai ismeretek.

 Ráadásul a programozás olyan kreatív tevékenység, amely lehetőséget ad a lányoknak arra, hogy új dolgokat teremtsenek, és megoldásokat találjanak a mindennapi problémákra. Mivel a lányok, nők általában magas szociálois érzékenységgel rendelkeznek, ezért  számukra a programozás lehetőséget adhat arra, hogy innovatív megoldásokat találjanak olyan problémákra, mint például az oktatás, az egészségügy, a szegénység és a klímaváltozás.

Még egy  fontos érv a programozás tanulása mellett, hogy amennyiben a lányok az informatikai pályát választják  magasabb fizetéssel és jobb karrierlehetőségekkel rendelkező pozíciókat tölthetnek be. Az informatikai szektor az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, amely folyamatosan növekszik. Az informatikai cégeknél  nagy a kereslet a programozókra, és a jövőben várhatóan tovább fog növekedni az igény. 

Összességében a programozás tanulása lehetőséget adhat a lányoknak, hogy megismerjék az informatikai szektor világát, és hozzájáruljanak a társadalom fejlődéséhez és megújulásához..

Kedvcsinálónak néhány híres nő aki kimagasló eredményt ért el a  programozás világában:

-Ada Lovelace – A programozás első alkalmazója volt. Ő dolgozta ki az első programot, amelyet Charles Babbage analitikus gépéhez készített.

-Grace Hopper – A COBOL programozási nyelv egyik feltalálója volt és egyike az elsők között volt, akik a számítógépek számára írtak fordító programokat.

-Jean Jennings Bartik – A számítógép-programozás egyik úttörője, aki az első számítógépen, az ENIAC-on dolgozott.

-Carol Shaw – A videojáték-ipar egyik első női programozója, aki számos klasszikus játékot fejlesztett ki, mint a River Raid vagy a 3-D Tic Tac Toe.

-Radia Perlman – A számítógépes hálózatok világában dolgozó matematikus, aki kitalálta a Spanning Tree Protocol nevű algoritmust, amelyet a hálózati topológiák hatékonyabb működéséhez használnak.

-Mary Lou Jepsen – A kijelzők világában dolgozó mérnök, aki a számítógépes képernyőkben használt technológiák fejlesztéséért felelős. Ő volt az első nő, aki a One Laptop per Child projektben dolgozott, amely a számítástechnikát az oktatás világába hozta.

Margaret Hamilton – A NASA-nál dolgozó szoftvertervező, aki az Apollo űrhajó programjában dolgozott és segítette a Holdra szállást.

Ez csak néhány példa a híres női programozók közül, akik kiemelkedő teljesítményeket értek el az informatika világában ami igazolja, hogy bátran fejest ugorhatunak a lányok is az informatika világába!

Back to top